המאמר נכתב על ידי אריק בראנד – Eric Brand, פורסם באתר Bluepoppy ותורגם על ידי ד"ר ראובן ברק.
מן הלימודים שלנו, הן של רפואה סינית והן ממה שאנחנו רואים ושומעים מסביב, ידוע לכולנו כי חלב ומוצריו עומדים גבוה מאוד ברשימת יצרני הלחות והליחה.
אלא שמבדיקת טקסטים סיניים לא עולה התייחסות לחלב באותה מידה כמו בספרות המערבית הדנה ברפואה הסינית ובתזונה.
ייתכן ואחת הסיבות לכך היא שבמסורת הסינית לא הייתה ואין צריכת מוצרי חלב באותו קנה מידה המקובל במערב.
למותר לציין גם שטווח מוצרי החלב הקיימים היום רחב ועצום לאין ערוך ממה שהיה מקובל בעבר, וכך גם תפוצתם. מה גם שמוצרים מסורתיים כגון יוגורט, לבנה וגבינות קשות, הקיימים מזה דורות רבים, קלים יותר לעיכול ומזיקים פחות ממוצרי חלב מודרניים/מערביים רבים, (גבינות לבנות, קוטג', גלידות). ואכן מסתבר שבתרבות הסינית המסורתית, בעיקר בצפון סין, יוגורט הינו מאכל מקובל ונפוץ.
למרות העובדה שאי סבילות ללאקטוז נפוצה הרבה יותר במזרח מאשר במערב, אין בסין כמעט התייחסות ומודעות לנושא. הדבר ייתכן בגלל צריכת מוצרי חלב נמוכה, או בגלל רמת חיסוניות גבוהה מאשר במערב.
בימים עברו בסין לא היה קיים תהליך הפיסטור, ולא היו תנאי קירור, ועל כן סביר להניח שמעט מוצרי החלב שנצרכו לא "הואשמו" בפתולוגיות שונות.
תהיה אשר תהיה הסיבה, מועטים מקרי אזכור החלב כמחולל מחלה בכלל, וכך גם מועטים האזכורים של הקשר בין חלב ולחות או ליחה, בטח לא באותה מידה בה מוזכרים בהקשר זה מאכלים שמנים, מטוגנים, "עשירים", מתוקים, אלה המוזכרים כמייצרי לחות וחום. אם כי ברור לנו שמוצרי חלב רבים נופלים בתוך קטגוריה זו.
למיטב ידיעתי, הרעיון שמוצרי חלב הם קטגוריה לכשעצמה או בעייתיים באופן מיוחד, ובעייתיים יותר ממתוקים, הוא רעיון מערבי, ולא ראשוני של הרפואה הסינית המסורתית. ייתכן והרעיון הוא בעל משמעות, ואולי הוא מוגזם, אבל ברור שהוא מצדיק חקירה (האם מי מבין הקוראים נתקל באזכור כלשהו בכתבים הסיניים של מוצרי חלב?)
ברפואה הסינית יש קשר הדוק בין חלב לדם. הן השיער והן חלב-אם הם תוצרים של הדם.
מוצרי חלב רבים מוזכרים בספרות צמחי המרפא הסינית, כך למשל רשימה, עם ציון תכונות. בחרתי להשאיר את ההגדרות בשפת המקור של המאמר, כדי לצמצם אי וודאות בקשר לתרגום או אי-בהירות של מושגים:
חלב אם (אדם) Human Milk |
人奶Rén nǎi |
קטגוריה |
Supplements Blood, moistens dryness |
אנרגיה |
Balanced, Nontoxic |
טעמים |
Sweet, Salty |
איברים |
Heart, Lung, Stomach |
תפקידים |
Treats vacuity taxation with marked emaciation; vacuity wind paralysis; dispersion-thirst; dysphagia and occlusion (ye ge); dry, bound stool; blood-vacuity amenorrhea; and red eyes. Often dried to a powder before use |
חלב בקר Cow’s Milk |
Niú nǎi牛奶 |
קטגוריה |
Supplements vacuity, boosts the Lung and Stomach, engenders liquid and moistens intestines |
אנרגיה |
Balanced |
טעמים |
Sweet |
איברים |
Heart and Lung channels |
תפקידים |
Treats vacuity taxation; stomach reflux; dysphagia and occlusion (ye ge); dispersion-thirst; and constipation. Boil before use. Use with care in spleen-stomach vacuity cold diarrhea and in center phlegm-damp accumulations. |
חלב עז Goat’s Milk |
Yáng nǎi羊奶 |
קטגוריה |
Moistens, and supplements vacuity, treats vacuity taxation |
אנרגיה |
Warm |
טעמים |
Sweet |
איברים |
|
תפקידים |
Warms with marked emaciation; dispersion-thirst (xiao ke); stomach reflux; hiccough; mouth sores; lacquer sores. Oral: drink boiled. Topical: apply to the affected area. |
חלב סויה Soy Milk |
Dòu jiāng 豆漿 |
קטגוריה |
Supplements vacuity and moistens dryness; clears the lungs and transforms phlegm |
אנרגיה |
Balanced |
טעמים |
Sweet |
איברים |
|
תפקידים |
Treats vacuity taxation cough; phlegm-fire wheezing and panting; constipation; strangury-turbidity. If it is burnt on the pot, it is a separate medicinal that opens the stomach, disperses stagnation, and expels accumulations, frees strangury, and supplements the blood. It treats stomach reflux; dysentery; blood and vacuity strangury; intestinal wind bleeding; blood wind sores. |
חלב נאקות Camel’s Milk |
Luòtuo nǎi 駱駝奶 |
קטגוריה |
Supplements the center, boosts Qi |
אנרגיה |
Warm |
טעמים |
Sweet, Nontoxic |
איברים |
|
תפקידים |
Strengthens the sinews and bones |
חלב אתונות Donkey’s Milk |
Lǘ nǎi 驢奶 |
קטגוריה |
Treats dispersion-thirst (xiao ke); jaundice; child fright epilepsy; wind-heat red eyes. |
אנרגיה |
Cold |
טעמים |
Sweet |
איברים |
|
תפקידים |
חלב סוסות Horse’s Milk |
Mǎ nǎi 馬奶 |
קטגוריה |
Supplements the blood and moistens dryness; clears heat and allays thirst |
אנרגיה |
Cool |
טעמים |
Sweet, Nontoxic |
איברים |
|
תפקידים |
Treats blood vacuity; heat vexation; vacuity taxation steaming bone; dispersion-thirst (xiao ke); teeth “gan.” |
חלב קוקוס Coconut Milk |
Yē nǎi 椰奶 |
קטגוריה |
Treats dispersion-thirst (xiao ke); vomiting of blood; water swelling; and wind-heat. |
אנרגיה |
Warm |
טעמים |
Sweet, Nontoxic |
איברים |
|
תפקידים |
חמאה מזוקקת, גהי Butter Oil, ghee |
Huáng yóu 黃油 |
קטגוריה |
Enriches yin, moistens dryness, and allays thirst |
אנרגיה |
Balanced |
טעמים |
Sweet |
איברים |
|
תפקידים |
Treats lung wilting; coughing of pus and blood; dispersion-thirst (xiao ke); constipation; wind impediment; itchy skin |
חמאה Butter |
Sū yóu酥油 |
קטגוריה |
Supplements the five viscera, boosts qi and blood, allays thirst and moistens dryness |
אנרגיה |
Slightly cold |
טעמים |
nontoxic |
איברים |
liver, spleen, lung, kidney, and large intestine |
תפקידים |
Treats yin vacuity taxation fever; lung wilting with cough; blood ejection; dispersion-thirst; constipation; dry skin; mouth sores |
אין במטריה מדיקה גבינה (וזה חבל כי הייתי רוצה לדעת איך גבינת מנצ'גו** מרפאה את כל תחלואי).
לסיכום, נראה שחלב בקר הוא היחיד שיש לו התווית נגד ללחות. כמובן, כל מזון מתוק (חם או קר) – יש לצרוך בזהירות במצבי לחות. בכל מקרה, הרפואה הסינית כנראה לא רואה במוצרי חלב את הרע הגדול, המקור הגדול לליחה, כפי שרואים זאת במערב. בינינו, המדקרים, אנחנו נוהגים לצחוק על אכילת גלידה "כדי לחזק את הלחות" “tonify dampness", ואכן גלידה מייצרת מעט לחות, אבל אולי יותר כי גלידה היא שמנה, מתוקה ו"עשירה" ולאו דווקא כי היא עשויה מחלב? בנקודה זו איני בטוח.
* גבינת מצ'גו היא גבינה היא גבינת צאן ממחוז לה-מנצ'ה בספרד
הגהה ועריכה: תמי ברקאי
המחבר:
ד"ר ראובן ברק
מטפל ברפואה סינית מסורתית
www.drbarak.com
תודה ראובן
על חלב מהכתבים הסינים:
שושלת טאנג – סון סה-מיאו: חלב פרה – צריכה של חלב מבושל מטיבה עם אנשים מבוגרים".
הספר "סיכום צמחים ושורשים" מאת לי שה-ג'ן: "חלב פרה – מאד מטיב לאנשים מבוגרים כאשר מבושל לדייסה".
שושלת יואן – ג'ו דאן-שי: "קיבה מתהפכת ומחנק בסרעפת, צואה יבשה ומגובשת, מומלץ ללגום תכופות חלב פרה או עיזים".
שושלת מינג – מיאו שי-יונג: ""חלב הוא תוצר של התמרת נוזל הדם של הפרה, טעמו מתוק, הצ'י שלו מעט קר ואינו רעיל. מתוק קר יכול להזין ערוצים ודם, ללחלח ולהזין את חמשת האיברים ולען אחראי על הטלאת רעב מחוסר, מפסיק צמא".
שושלת צ'ינג – וואנג בינג-חאנג: ""חלב פרה מלחלח ומזין, מטליא נוזלים, טוב כאשר יש סינדרום חוסר דם ללא ליחה".
שושלת צ'ינג – וואנג שה-שיונג: "טוב בריפוי יובש בדם ויובש צואה, קיבה מתהפכת ומחנק בסרעפת, טוב לאנשים מבוגרים עם אש שופעת".
במקביל קיימות גם אזהרות:
"חלב בקר הפוך (באופיו) מחומר חומצי, (השילוב) יגרום לסממני היקשרות במרכז הבטן, רצוי שאנשים הסובלים מצ'י קור ימנעו ממנו. בשילוב עם דג חי יגרום לגידול".
"אדם הסובל מטחול חלש ושלשול רצוי שימנע מצריכתו".
"כאשר יש ליחה קרה או הצטברות נוזלים במרכז הסרעפת אין לצרוך אותו"
וזה רק על חלב בקר. יש גם מקורות על חלב אדם וחלב עז ואפילו על יוגורט.
מה עם חלב יק שנפוץ בטיבט? או חלב בופאלו שממנו מכינים גבינת מוצרלה אמיתית?
אני רק המתרגם (והוספתי קצת דברים שוליים, כמו השמות בסינית) לצערי לא מצאתי מידע על חלב בפאלו ויאק, אשמח אם מי מן הקוראים שיודע ייתרום. חג שמח