כ- 80% מהתינוקות יסבלו מרמה כזאת או אחרת של כאבי בטן בתקופה הראשונה של חייהם. ההגדרה הנכונה היא לא "גזים" כי אם "קוליק" עווית מעיים. התופעה נגרמת בשל חוסר בשלות של התינוק לעכל (התעלה הפנימית של המחמם המשולש). וחוסר בשלות של מערכת העצבים (ה- Kid, Liv Du mai). ברפואה הסינית אנו מדברים על עיכול בכל הרמות, זאת אומרת גם עיכול של מזון אבל גם עיכול של רגשות וגם של המציאות סביבו. התינוק בימיו הראשונים בעולם הוא יצור שמימי הנמצא במצב של אחדות עם סביבתו הוא סופג ומושפע מכל מה שקורה סביבו.
הכאבים יכולים להופיע מימים ספורים לאחר הלידה ועד מספר שבועות לאחריה. מבחינת רפואית אין התופעה מחייבת טיפול ולרוב יגיד הרופא שהבעיה תחלוף לאחר כשלושה חודשים. התופעה יכולה להופיע עם עצירות או בלי.
אנו ממליצים בחום לטפל בבעיה ואומרים כי ניתן ואף רצוי לעבור את החודשים הראשונים ללא סבל. השלב הראשון בטיפול הוא אבחנתי, שלב זה הוא חשוב מאוד משום שיכולים להיות מספר גורמים לבעיה, והטיפול המומלץ ישתנה בהתאם לאבחנה. לעיתים יש יותר מגורם אחד ואז מומלץ לטפל בכולם.
אטיולוגיה
תזונה- תמ"ל
תזונת האם המניקה
רגשות
טראומה
לידה
תרופות
תזונת התינוק
רוב המקרים של קוליק נובעים מקושי לעכל מזון. תמיד נתחיל את הטיפול עם בדיקת המזון של התינוק. השאלה החשובה ביותר היא האם התינוק יונק או ניזון מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות).
תינוק ניזון מתמ"ל
ניתן לנסות להחליף לתרכובת של יצרן אחר. לעיתים התינוק יגיב אחרת לתרכובות שונות. תינוקות הסובלים מקוליק קשה לעיתים יקבלו תמ"ל מפורק (כדוגמת נוטרה מיגן) שהוא קל יותר לעיכול. ניתן גם לנסות להכין את הבקבוק על בסיס תה שומר וקמומיל. שמים בליטר מים רותחים שקית תה שומר ושקית קמומיל (איכותיים), לאחר כ-20 דקות מוציאים ומקררים לטמפרטורת החדר ועל בסיס זה מכינים את התמ"ל. חשוב לוודא שהמים צלולים וטריים (כל כמה שעות יש לעשות תה חדש).
קיימים בשוק מספר תכשירים היכולים להקל על התופעה ולהרגיע לזמן קצר. כדוגמת גליקול וגרייפווטר ברוב המקרים נמליץ להימנע משימוש ממושך בתכשירים אלה.
פתרון נוסף הוא עיסוי תינוקות. ניתן לעסות את הבטן, את הרגלים ואת כל הגוף. ניתן להישאר על נקודות דיקור ספציפיות (אותן נקודות המומלצות לדיקור). ניתן לעסות את התינוק במרפאה וללמד את ההורים מספר תנוחות, תנועות ונקודות היכולות לעזור.
תינוק יונק
אם התינוק יונק יתכן והאם אוכלת מזונות שהתינוק פשוט לא מסוגל לעכל. הרשימה ארוכה ולעיתים מפתיעה קטניות, אורז, סויה, חלב ומוצריו, ירקות ופירות מסוימים ועוד. מומלץ להגיע לאבחון והתאמה אישית כי הרשימה יכולה להיות שונה מתינוק לתינוק. שינוי תזונת האם חשוב מאוד להצלחת התהליך. בדרך כלל אמליץ להורים לפנות לאילת שלו (הידועה גם כאילת מטוטלת) שעושה אבחון אנרגטי בעזרת מטוטלת ורשימה ארוכה של מזונות. לאילת הצלחות מרשימות ביותר (כולל הצלחות מלאות עם הילדים שלי).
אם לאחר שבוע של שינוי תזונתי התינוק עדין יסבול, יש כנראה גורם נוסף לבעיה.
רגשות וטראומה
במידה והאם עברה תקופה קשה בהריון או לאחריו זה יכול להשפיע ישירות על התינוק. ברפואה הסינית אומרים כי קשה לתינוק לעכל את רגשות האם. לדוגמה תינוק שסבל מקוליק קשה שהתברר שאבי אימו נפטר במהלך ההריון (ראו מקרה). במקרה אחר אבי התינוק התגייס ללבנון במהלך ההריון. טיפלתי בתינוק שסבל מקוליק קשה במיוחד שלא עבר לאחר שינוי תזונתי מוקפד. מהתשאול התברר כי ההיריון התחיל כהריון של שלישיה, מסיבות שונות ובצער וקושי רבים נאלצה האם לעבור דילול עוברים.
גם אם האם עברה הריון טוב אך במהלך הלידה או לאחריה עברה חוויה קשה זה עלול להשפיע על התינוק. אם האם מתוחה מאוד, חרדה או מדוכדכת. או שיש מתח רב בין ההורים. כל אלה יכולים לעבור לתינוק ולגרום ל"גאזים רגשיים" הנובעים מקושי לעכל את המציאות.
רגשות עוברים מהאם לתינוק בהנקה אך גם במקרים של הזנה מבקבוק נראה השפעה.
הטיפול המומלץ יהיה דרך פרחי באך ורפואה סינית. במקרים אלה נטפל גם באם וגם בתינוק.
לידה
לידה טראומטית כמו לידה ארוכה, לידה חפוזה, לידה מכשירנית, מצוקה עוברית ולעיתים גם לידה קיסרית, יכולות להשפיע על התינוק ולגרום לקוליק. בלידות מהסוג הזה יש לחץ גדול על ראש התינוק. השפעות לחץ זה יתכנו גם לאחר הלידה ומהווים גורם אפשרי לקוליק.
במקרה של לידה בעיתית כדאי לפנות לאוסטאופט המומחה באוסטיאופטיה קארניוסאקראלית. האבחון והטיפול בתינוק הם מאוד עדינים ונעימים. בדרך כלל מספיק 1-3 טיפולים להקל על התינוק.
תרופות
במידה והאם לקחה תרופות במהלך ההיריון או הלידה והיא מניקה יכול להיות לכך השפעה על החלב. גם במקרים בהם התינוק קיבל אנטיביוטיקה בלידה או אחריה. תרופות כמו אנטיביוטיקה מכניסות הרבה קור. האיכות של הקור יכולה להישאר בגוף זמן רב. קור יכול לגרום לסטגנציה של קור וכיווץ, לפגוע במערכת העיכול ולהתבטא בכאב.
אבחנה סינית
סטגנציה של מזון
סטגנציה של צ'י ודם בראש
סטגנציה של קור
חוסר בשלות של התעלה הפנימית של ה- TH
חוסר בשלות וחולשה של האדמה
Gui
האבחנה המבדלת תעשה לפי סיפור המקרה, לפי הדופק והתבוננות.
טיפול
תזונה
הטיפול הראשוני ממנו מתחילים. החלפת התמ"ל או בדיקה ושינוי של תזונת האם המניקה.
עיסוי תינוקות
מתאים גם לתינוקות יונקים וגם לאלה שלא. עיסוי כללי על כל הגוף. עיסוי על הבטן, עיסוי על המרידיאנים המעורבים בעיכול קיבה, מעי דק ומעי גס. עיסוי כפות הידיים והרגליים.
תנוחות מסוימות כגון החזקת התינוק עם הפנים למטה כשכף יד ההורה אוחזת את הבטן, הנחת בטן התינוק על הירך של ההורה, קיפול הרגלים לכיוון הבטן ושימוש במנשא יכולים לעזור.
מוצרים ותכשירים
קיימים בשוק מספר תכשירים רובם מבוססים על שומר הידוע כסופח ומרגיע גאזים. ניתן להשתמש עד שמגיעים לאבחון ומתאימים טיפול. לא מומלץ להשתמש לאורך זמן. ניתן גם להשתמש בתה שומר וקמומיל (כמוסבר למעלה). אצל יונקים האם יכולה לשתות את התה.
אוסטיאופתיה
איזון עדין של עצמות הגולגולת. מתאים במקרים של סטגנציה של צ'י ודם בראש המאופיינת לפי סיפור הלידה, מבנה הגולגולת, ורידים בולטים בגולגולת, קושי של התינוק להירדם וצורך בנענוע אינטנסיבי.
פרחי באך
מתאים במיוחד במצבים של קושי רגשי או/ו טראומה. את הפרחים ניתן להתאים לפי סיפור המקרה . פרחים נפוצים בשימוש לבעיה הם:
,Walnut, Star of Bethlehem, White chestnut, Red Chestnut, Rock water
את הפרחים ניתן לתינוק, לאם או לשניהם גם יחד.
מוקסה
מתאים במקרים של קור, גם מתרופות וגם מתזונה מקררת (תמ"ל). נקודות מתאימות הן
CV12, St36, Sp6.
דיקור
מתאים במקרים שלאחר השינוי התזונתי התינוק עדין סובל. הנקודות שנבחר יהיו כמובן לפי אבחנה. נקודות נפוצות בטיפול הן:
St40- מתאימה להנעה של מערכת העיכול וחיזוק הספיגה.
Co6- מחזקת את התנועה בתעלה הפנימית של ה- TH ומחזקת את הכליות.
Si7- מחזקת את התנועה בתעלה הפנימית, של ה- TH ומזינה את הכליות והלב.
Si Feng- מסלקת מלאות וחסימות במערכת העיכול אצל ילדים ומתאימה למצבי עודף.
Sp3- מחזקת ומייצבת את האדמה. מתאימה לשימוש במקרה של טראומה וקושי רגשי.
Gv16- מתאימה לחוסר בשלות של המערכת העצבית ומסלקת רוח.
הסיפור של אורי
אורי, תינוק שהגיע למרפאתי בגיל 6 שבועות. סבל מקוליק מגיל 3 שבועות. קוליק קשה ומשמעותי שגרם לו להתעורר כל לילה בין השעות 2:00 ל- 3:00 ולהתפתל מכאב. בנוסף סבל מעצירות והיציאות שלו היו כל 5 ימים. יציאה רכה היוצאת עם מאמץ.
אורי ינק ולכן השלב הראשון היה שינוי תזונתי של האם.
מהתשאול התברר כי אבי אימו (סבו) נפטר במהלך ההריון והתמודדות היתה קשה מאוד.
בנוסף חלתה סבתו במחלה קשה.
תלונות נוספות טורטיקוליס.
הלידה הייתה מצוינת.
אבחנה:
סטגנציה של מזון בקיבה
חוסר באדמה
חוסר איזון בין Co/St (טורטיקוליס)
Gui
עקרון טיפולי:
לחזק את האדמה
להניע את האדמה ואת הסטגנציה במערכת העיכול
לאזן St/Co
לסלק Gui
טיפול:
שינוי תזונת האם
טיפול באם שהגיעה לשני טיפולי דיקור
טיפול באוסטיאופתיה 3 טיפולים (גם לטורטיקוליס)
דיקור: בטיפול הראשון דקרתי Sp3 . הטיפול השני לאחר שבוע היה באמא (Si7+8). ולאחר שבוע דיקור לאורי ב- St40
תוצאות: כבר לאחר הטיפול הראשון שיפור ניכר בקוליק ובעצירות. היו ימים של כמה יציאות ביום. הטיפול בדיקור ובאוסטיאופתיה המשיך ולאחר כחודש אורי הרגיש טוב, עיכל טוב וגם הטורטיקוליס עבר. המשיך לבוא למרפאה מידי פעם על תלונות שונות כגון נזלת, חוסר שקט בלילה, וחום.
תמונה: freeimages.com/jzuidema79
המחברת:
רויטל לב ארי Dip. Ac
מומחית לטיפול והוראה של רפואה סינית לתינוקות וילדים
פיקפיק- רפואה סינית לילדים
revlev@netvision.net.il
כתבה מעניינת מאוד. גם מהניסיון האישי שלי- בני שסבל מגזים בשבועות הראשונים לאחר לידתו, ושעבר לידה ארוכה וקשה ( מכשירנית), יש הרבה מה לעשות על מנת להקל. אצלו אישית עזרו העיסויים (בעיקר סביב הטבור עם כיוון השעון, ועל מרידיאן הST ברגל כלפי מטה), שינוי התזונה שלי והכי חשוב להיות רגועים ונעימים בסביבת התינוק- הם מרגישים הכל!