מילות הקדמה:
אתם מוזמנים לקרוא סיכומים של גיא סגל, אודות הכנת הצמחים בסין.
גיא שוהה בסין ושולח מדי פעם ידע שמעשיר את כולנו, תוך תמיכה ברעיון- מידע לכל החפץ במידע.
מסתבר שעוד יש לנו שניים שלושה דברים ללמוד….
השם הוא מלפני 3000 שנה.
PAO-שימוש באש; ZHI-שימוש במים
תהליכי הכנה שונים מאפשרים לחזק תפקודי צמחים מסוימים לניטרול רעילות, הקלה על עיכול, הולכת למרד', חימום, קירור וכו'…
למשל-Da Huang-Sheng מניע בחוזקה, משלשל. לבעלי sp-st xu יגרום לכאבי בטן
jiu- מוקפץ ביין. מתון יותר, טוב לקרבונקלים, לא גורם לכאבי בטן
Cu- מוקפץ בחומץ אורז(צהוב כהה)- מכוון ל- liv- ניקוי liv heat, פתיחת liv qi stg
Shu- הרתחה- מבשלים פעמיים- כל פעם שעה ואז מייבשים בתנור ל-sp-st xu עם חום
Jiao- הקפצה בלי מים/שמן. הצדדים יהיו שחורים. טוב לדם, מטהר חום ולחות
Tan- מפוחם-כולו נהיה שחור מבחוץ. מבפנים עדיין צהוב. טוב לעצירת דימום
Qing ying pian- הרתחה, ייבוש וחוזר חלילה 9 פעמים. מרכך, ממתן אותו. לעצירות, אש, אקנה, כולסטרול, יל"ד., סוכרת, מסלק פפולות. אפשר ב-P-3 גלולות ביום
Fu Zi-רעיל, אי אפשר להשתמש בו אם לא עבר עיבוד.
חשיבות הכנת הצמחים:
1. עושה אותם ספציפים/טהורים יותר. למשל- כשמרתיחים Ren Shen צריך להוריד לו את הראש והצוואר כי הוא יעשה בחילות. Lian Zi-תפקיד הצמח-הזנת SP, צריך להוריד את החלק הירוק-הוא קר מדי, לא טוב ל-SP . Pi Pa Ye-צריך להוריד את כל השערות, אחרת גורם לגירוי בעור ובגרון.
2. סילוק הרעילות- למשל-Ban Xia-רעיל, על מנת לסלק את הרעילות שלו יש לייבש אותו ולבשל אותו עם ming feng למשך 3 ימים, ming feng סופח את הרעילות שלו ואז הצמח הופך להיות-Fa Ban Xia.
3. חיזוק התפקוד של הצמח- למשל- Sheng Di Huang- קר, לא מספיק לחיזוק דם ו-yin. לאחר שמבשלים ומאדים אותו 9 פעמים הוא הופך להיות-Shu Di ותפקיד חיזוק דם ו-yin מתחזק.
Sheng Yan Hu Suo- בבישול רגיל קשה לשחרר את האיכויות שלו במים. סופח 20% מהמים.
Cu Yang Hu Suo- כשמעבדים אותו עם חומץ האיכויות שלו משתחררות בקלות למים ונהיה
יעיל הרבה יותר. סופח 80%.
Sheng He Shu Wu-מקרר דם ומשלשל, לא מספיק לחיזוק liv bld.
Zhi He Shou Wu-כשמעבדים אותו עם שעועית שחורה ומייבשים אותו-מחזק דם ולא משלשל. מצויין לאנמיה,לאנשים שמקבלים בחילות מכדורי ברזל.
ה-sheng -מחמיר את האנמיה-משלשל.
4. כיוון הצמח למרידיאנים- Jing Jie- מסלק רוח קור, מחמם. Jing Jie-Tan-מפסיק דימום, מעלה ומחזק את הדם. למחלות גנק' ולהפרשות וגנינאליות מרובות.
לאחר עיבוד-התוצאות יהיו טובות יותר ותופעות הלוואי של הצמחים- פחותות יותר.
ישנם 7 סוגי עיבודים עיקריים:
1. chao-טיגון יבש
2. tan-טיגון ארוך-פיחום
3. jiu-מעובד ביין
4. cu-מעובד בחומץ
5. yan-מעובד במלח
6. jiang-מעובד בג'ינג'ר
7. mi-מעובד בדבש
1.chao zhi-טיגון יבש
יעיל ב: א. הרבה יותר קל לעיכול
ב. איכויות הצמח מתפזרות יותר בקלות במים
ה-chao מחזק את התפקוד הקיים של הצמחים לגבי sp-st
מתחלק ל-1. chao huang-טיגון קצר, הצמח מצהיב
ול-2. chao jiao-טיגון ארוך יותר. קצוות הצמח משחירים
chao-huang
Suan Zao Ren- יבש מאוד, קשה להוציא ממנו את האיכויות שלו למים. אחרי chao- 90% ממרכיביו יוצאים למים. לאינסומניה- חובה chao, עוזר הרבה יותר
Bai Zhu- מחזק sp אך מעט לח. Chao- מוריד את הרטיבות, חיזוק sp xu עם נוזלים ולחות
Niu Bang Zi- לא נספג במים. Chao-נספג טוב במים
Er Zhi- ישנה רעילות. אחרי chao היא נעלמת. יש לטחון קודם כדי לשבור את המחטים ואז לטגן.
Chao-Dang Shen-יותר מחזק sp וסופח לחות
כך גם ב- Bai Bian Dou.
chao-Zhi Ke/Shi- לגזים מרובים בבטן
Dang Gui- שמנוני וחם, לא טוב ל- damp heat או yin xu. Chao- מטהר חום ולחות, מזין yin.
Bai Shao-מחזק yin, קר. לא טוב אם יש עיכול חלש. Chao-מקל על העיכול
chao-jiao
Shan Zha-חמוץ מאוד. לא טוב לגסטריטיס ולעיכול. Jiao-מקל על העיכול
Jiao Mai Ya- מחזק עיכול, מניע food stg
Shen Qu- תערובת צמחים שיכולה לגרום להזעות, השיקוי הופך לדביק וקשה לעיכול. Jiao-עוזר לעיכול.
3 הצמחים האלה טובים לכל בעיות העיכול והתאבון הירוד.
עיבודים מיוחדים ב- chao יכולים להוריד חסרונות של צמחים מסויימים:
Ji Nei Jin- בעל ריח חריף. chao- מחממים חול יבש, מוסיפים לו את הצמח ומבשלים אותם יחד. החול סופח את הריח. זורקים את החול ומשתמשים בצמח. מחזק את העיכול.
Cang Zhu- שומני, בעל ריח חזק. מטהר לחות. אך אם יש מצב של חום ולחות ב- st הצמח יהיה חם ושומני מדי.
Chao-טיגון הצמח עם אורז. האורז סופח את כל השמנוניות. זורקים את האורז ומשתמשים בצמח.
במקום האורז אפשר גם עם חלב אורז. הוא סופח את החלב ומחזק sp.
mi-גורם לסירקולציית sp Qi טובה יותר
E Jiao- דביק, פוגע בעיכול. Chao- טוחנים 5 גרם צדפות Hei Zhe Ke-, מחממים אותן. טוחנים 9 גרם E Jiao ושמים בסיר יחד עם אבקת הצדפות. לאחר זמן קצר יהיו קפיצות כמו של פופקורן. מקל על עיכולו.
Shu Di Huang- מחזק liv yin/bld. אם יש sp-st xu עלול לפגוע בעיכול.
Chao- טיגון 10 גרם Shu Di עם 5 גרם Sha Ren. מרכיבי ה-Sha Ren עוברים ל-Shu Di ואז יכול לטפל במצב של yin+bld xu עם עיכול חלש.
2.zhi TAN
טיגון לזמן ארוך. פיחום של 80% מהצמח. מבפנים לא שרוף.
מכוון את תפקוד הצמחים לטיפול בדם-מפסיקים דימום.
Jing Jie-Tan- מפסיק דימום גניקולוגי
Ce Bai Ye-Tan- מפסיק דימום בשתן
Huai Hua-Tan- טוב לדימום בטחורים
Zhi Zi-Tan- לחום בדם ודימומים
Da Huang-Tan- מקרר, להפסקת דימום
Pao Jiang-Tan-חימום רחם והפסקת דימום
Shu Di-Tan, Sheng Di-Tan: בדימומים רבים כמו במנופאוזה-בהתחלה הדם אדום ולאט לאט הופך לורוד ומימי. ישנו איבוד דם גדול. במצב זה צריך לחזק דם ולעצור דימום.
צמחים שקשה לעבוד איתם ב-tan:
Xue Yu-6-9-שיער-נשרף בקלות. יש לשטוף היטב את השיער, לייבש אותו, לשים בסיר, לאטום לחלוטין-!- אחרת יכנס חמצן והכל ישרף. להשאיר על האש 4 שעות ולהשאיר את המכסה סגור לאורך לילה. כל השיער נהיה כמו אבן ואז שוברים אותו לחתיכות.
Zong Lu- שיערות גזע עץ השזיף (או דקל). אותה דרך עיבוד. גם הוא מפסיק דימום מצויין.
Feng Fang- כוורת דבורים. חותכים את הכוורת לחתיכות ומעבדים באותה דרך. מצויין לבעיות עור עם דימומים. מפסיק גרד ודימום. אקזמה, פסוריאזיס.
אורך הטיגון תלוי באופי הצמח. צמחים קלים כמו Ai Ye- טיגון של 5-7 דקות עד שהופך לשחור.
צמחים כבדים יותר כמו- Da Huang- לטגן 10-15 דקות, עד שהצמח נהיה שחור.
לאחר הטיגון מכניסים את הצמחים לפורמולה ומבשלים כרגיל.
פורמולות:
Shi Hui San- 10 צמחים TAN להפסקת דימום-לחום בדם עם דימומים-חום, פנים ועיניים אדומות, שתן כהה ושורף, עצירות P-מהיר T-אדומה:
Da Ji-Tan
Xiao Ji-Tan
Bai Mao Gen-Tan-6
Zuo Bei-Tan-9
Qian Cao Gen-Tan-6
Mu Dan Pi-Tan-9
Zhi Zi-Tan-6
Da Huang-Tan-6
Zong Lu-Tan-6
He Ye-Tan-6
לטחון את כולם, לקחת כפית אחת עם כוס מים, לבשל 6-7 דקות ולשתות את המיים לאחר סינון.
San Hui San- לכל סוגי הדימומים
Zong Lu-Tan-15 שיערות גזע העץ
Xue Yu-Tan-9- שיער
Lian Feng-Tan-9
אפשר להוסיף את 3 הצמחים האלה לכל פורמולה על מנת לעצור דימום כלשהו.
3. jiu zhi-מעובד ביין אורז
(אורז מחזק sp-st )
יתרונות:
1. מניע את הצמחים- Bai Shao- קר. כדי שינוע ויעשה סירקולציה צריך שיהיה jiu. Dang Gui- יחזק ויניע.
2. מעלה את הצמחים למעלה- Da Huang- יורד ישר למעיים. במצב עם קרבונקלים/פרונקלים ב- UJ-ראש, חזה, חום ועצירות, עושים אותו jiu ואז הוא גם עולה למעלה ומתפזר לכל הכיוונים.
3.מחזק kid yang- Jiu Nu Zhen Zi- מחזק ming men
Jiu Niu Xu- מטפל בקושי בתנועה כשקר, כאב בירכיים.
הכנה:
לכל 100 גרם צמח-10 מ"ל יין (10% ). לחתוך את צמח לחתיכות קטנות. אפשר להשרות את היין בצמח ל-10 דקות (ולסגור אותו כדי שהיין לא יתאדה, ואז מטגנים את הצמח מעט עד שכל היין מתייבש.
סביבות 6-7 דקות. אם לא משרים לפני כן, אפשר לטגן את הצמח עד שמתחמם ואז בספריי להתיז עליו את היין. לא לשפוך בבת אחת כי אז היין סתם יתאדה.
אפשר לשים כמה צמחים ביחד, עדיף לחוד. אם הצמח יבש מאוד כמו Da Huang צריך 15% יין.
לא לטגן את הצמח לאורך זמן-tan.
לאחר הטיגון מקררים את הצמח ומאחסנים אותו במקום יבש. אפשר גם בקופסת פלסטיק. חשוב לשמור על יובש אחרת יהיו פטריות. אחרי שהצמח מוכן מוסיפים אותו רגיל לפורמולה.
שבוע הבא- חלק 2 עם כל שאר המידע, ההכנות והרעיונות.
המחבר:
גיא סגל
Hang zhou
סין
guysegal@rediffmail.com