פנג-שואי (Feng Shui) היא תורה סינית עתיקה שיסודותיה הונחו כבר לפני כ- 7000 שנה.
במקור עסקה תורה זו במציאת סביבת המגורים האידאלית לאדם, מבחינת זרימת ה"צ'י" – אנרגיית החיים ואפילו יותר מכך עסקה התורה במציאת סביבת הקבורה המושלמת. הסינים הקדומים האמינו שכאשר ינוחו אבותיהם בשלווה על משכבם בקבר הנמצא באזור עתיר צ'י, ייהנו צאצאיהם מחיי בריאות, שפע ואושר.
שליטים סיניים קדומים נעזרו ביועצי פנג-שואי לבניית ארמונם הפרטי כך שיביא להם פופולריות ושגשוג וקיימים אפילו סיפורי "קונספירציות" עתיקים, לפיהם רצח שליט אשר זכה להצלחה ולשגשוג את אומן הפנג-שואי שלו למען הסר דאגה מלבו שמא יעצב אותו אומן "ארמון מזל" דומה גם למתחריו.
בעבר היתה תורה זו סודית והידע נשמר בקנאות, אבל מאז עבר הפנג-שואי כברת-דרך ארוכה, והיום נעשה המידע לנחלת הכלל. הספרים שנכתבו לפני מאות שנים בקודים סודיים בחדרי-חדרים, שינו את צורתם והפכו לתוכנות מחשב הנמכרות לכל דורש באמצעות האינטרנט, וההנחיה האישית שהיתה בלעדית ליחידי הסגולה שבחר בהם האומן המסורתי להיות ממשיכי דרכו – הפכה לקורסים פופולריים הפתוחים לכל.
מה שלא השתנה הוא הצורך של בני-האדם להבטיח לעצמם בריאות, שפע ואושר על-ידי יישום העקרונות עתיקי היומין של הפנג-שואי. התורה התפשטה גם למערב, וכמו השליטים הסיניים הקדומים החלו גם אנשי מפתח בתחומי הפוליטיקה, הכלכלה והאמנות במערב לעשות בה שימוש.
אנשים בעלי-שם כדונלד טראמפ, מדונה והנסיך צ'רלס נמנים עם המאמינים בפנג-שואי, אך התופעה המרשימה עוד יותר היא השימוש הרחב שעושים בתורה זו גופים כלכליים קטנים כגדולים. קונצרנים בינלאומיים כ"סיטי-בנק", חברת הדלק "של", "בריטיש אירווייז", "וירג'ין אטלנטיק", "אליזבט ארדן" ו"מרקס אנד ספנסר", מצאו שלתורה העתיקה יש מה להציע להם גם במציאות הכלכלית של היום. ואם קונצרנים חובקי-עולם מוצאים בפנג-שואי תועלת כלכלית, מדוע שלא יפיקו ממנה תועלת גם עסקים קטנים?
בשנים האחרונות כבש הפנג-שואי בסערה גם את ישראל. אנשים ש"גילו" את סודות הפנג-שואי עושים כיום שימוש בעקרונות "תורת המיקום" כדי להביא אל תוך חייהם אנרגיות של אהבה, הצלחה, בריאות ושפע. כוחה של תורת הפנג-שואי בכך שהיא אכן "עובדת". יתרה מכך, ניסיוני האישי, כמו גם זה של תלמידיי, הוכיח שהיא "עובדת" גם כאשר אין מאמינים בה.
הפעם בחרתי להביא לידיעתכם כמה עקרונות של פנג-שואי שתוכלו ליישמם במקום העבודה, בין אם הוא משרד, חנות או כל עסק אחר, קטן כגדול:
* בחירת המקום
אם טרם בחרתם מקום למשרד או לעסק שלכם, מומלץ לבחור בניין שאינו שונה במידה רבה מדי מן המבנים שבסביבתו: עסק שתקימו בבניין גבוה המוקף בבתים נמוכים יהיה תמיד חשוף ופגיע. לעומת זאת בניין נמוך, הנמצא בין בניינים גבוהים, יהיה נתון תמיד לתחושת איום וחטטנות מצד הסביבה. לפיכך עדיף לבחור בניין גבוה באזור שבו יש בניינים גבוהים, ובית נמוך באזור שבו הבתים נמוכים.
* כבישים ודרכים המובילים למקום
אין זה רצוי שהעסק יימצא מול צומת מסוג T, כלומר, בבניין שכביש ארוך מסתיים בכניסה אליו. רצוי גם לא להתמקם באזור הנמצא במורד – לצ'י יהיה קשה "לטפס" אל תוך הבניין. עם זאת, שיפוע היורד בצורה מתונה אל דלת הכניסה לבניין – טוב לעסק!
* "חיצי רעל"
"חיצי רעל" הן פינות חדות המכוונות אל הבניין שבו נמצא העסק שלכם. פינות כאלה יכולות להיות גג המשתפל בכיוון הבניין, או פינה של בניין סמוך המכוונת אליכם.
"חיצי הרעל" כוללים גם אלמנטים "יחידים בשטח", כגון עמוד חשמל או אנטנה גדולה. הם מזיקים בייחוד כאשר הם מכוונים אל דלת הכניסה לבניין היות שהם מאיצים את הצ'י הנכנס לעסק שלכם והופכים אותו לאגרסיבי ומזיק.
* חשיבות הכניסה
הכניסה הראשית לבניין, כמו גם הכניסה לעסק עצמו, היא השער האנרגטי של העסק – "פי הצ'י" לפי הסינים – לפיכך מומלץ לבחור דלת רחבה, שדרכה יעבור צ'י רב ככל האפשר בנינוחות.
מסיבה זו חשוב לא להערים חפצים בסמוך לדלת, לא בפנים ולא בחוץ, על-מנת לא להקשות על הצ'י הנכנס. אם קשה לפתוח את הדלת, שמנו את הצירים או תקנו אותה, שאם לא כן, יהיו מאבקים מיותרים והתמודדויות בהרצת העסק. תקינות הדלת חשובה מאוד וכוללת גם צבע יציב שאינו מתקלף.
* כיוון הדלת
הכיוון שאליו נפתחת הדלת קריטי בחשיבותו, אך ההעדפה משתנה על-פי תאריך הלידה של בעל העסק. על-פי תאריך הלידה מחשבים את "כיוון המזל" של בעל העסק, ולפיו יודע אמן הפנג-שואי להיכן לכוון את דלת הכניסה לעסק. החישוב מורכב מכפי שנוכל להביאו כאן, אך ניתן להציע כיווני מזל הטובים לכל בתקופה זו. על-פי נוסחת "הטונג-וואן" אנו מצויים כעת בתקופת המספר 7 שכיוונו מערב. לפיכך צריך כיוון הדלת להיות מערב. יש לזכור, עם זאת, שיש להתייחס לכיוון הזה מתוך הבית החוצה. כיוונים טובים נוספים הם צפון-מזרח ודרום, שהוא אגב הכיוון המסורתי שאליו פנו הקיסרים הסיניים. אפילו רופאו האישי של מאו צה-טונג המליץ לו לשבת ופניו לדרום.
* המראה הראשון
כאשר נכנסים אל תוך העסק חשוב שלא יימצאו בקו ישר עם הדלת האובייקטיבים האלה:
חלון, מרפסת, דלת נוספת, חדר נוחיות או מראה. כל אלה יגרמו לצ'י הנכנס לצאת ישירות החוצה. הטוב ביותר הוא קיר מול דלת הכניסה, אך לא קרוב מדי לדלת – לפחות מטר ממנה. מומלץ לקשט את הקיר בתמונה בעלת צבעים בהירים ונושאים המרמזים על שפע והצלחה.
* הלובי
הלובי, אם יש, צריך להיות רחב ומואר. אם הוא קטן, יש לשקול "להרחיבו" על-ידי מיקום מראה בצד אחד. אם יש בלובי כיסאות המתנה, אין להניחם בקו ישר עם הדלת, על-מנת שהיושבים עליהם לא יספגו את תנועתו האגרסיבית של הצ'י הנכנס דרך פתח הדלת. אם עובדת במקום פקידת קבלה, יש להפנות את גב כיסאה אל הקיר ואת פניה לעבר הדלת. עם זאת חשוב שלא תשב ממש אל מול הדלת. המיקום הטוב ביותר בעבורה הוא בפינה האלכסונית הפונה אל הדלת.
* שולחן העבודה
יש להימנע מהפניית הגב אל דלת הכניסה. המיקום האידאלי הוא מנגד לדלת הכניסה, באחת הפינות, על הגב להיות מופנה אל הקיר, הפנים – אל הדלת והשולחן – בין היושב לדלת.
על-פי הפנג-שואי, ישיבה עם הגב אל הדלת יוצרת מצב המעורר פחד קדום ולא-מודע מפני קבלת "סכין בגב". עוד בעניין השולחן: מומלץ לבחור שולחן מרווח למען "רוחב המחשבה", ורצוי שלא יהיה עמוס בערמות של ניירת. אם אין בררה, יש להניח את הערמות הגבוהות יותר משמאלך, ולא מימינך. יש להעדיף שולחן עשוי עץ או זכוכית על-פני שולחן עשוי מתכת או פלסטיק.
* תאורה
תאורה טובה חיונית. עם זאת, רצוי להימנע מספוטים המכוונים אל השולחנות ואל היושבים אליהם, היות שהם יוצרים "חיצי רעל". מומלץ להשתמש באהילים או "לרכך" את התאורה בדרך אחרת.
* צמחים
צמחים בעסק או במשרד מומלצים ביותר היות שהם מביאים צ'י רענן המגביר את הפעילות במקום. הצמחים המומלצים הם צמחים רעננים בעלי עלים רחבים העולים כלפי מעלה. צמחים מתים יוצרים אנרגיה שלילית (שר-צ'י); צמחים קוצניים יוצרים "חיצי רעל"; וצמחים "זוחלים" המשתפלים כלפי מטה "מורידים" את הצ'י עימם.
* הצבעים
הצבעים המומלצים לעסק תלויים בסוג העסק. לדוגמה: במסעדה רצוי לשלב אדום כצבע דומיננטי אך לא היחיד. בבר לעומת זאת, יתאימו יותר כחול-כהה ושחור. בעסקי דלא-ניידי יתאימו צהוב וחום; בחנות תכשיטים – לבן ואפור, ובחנויות פרחים – ירוק. ככלל, כשמדובר בעסק, עדיפים צבעים בהירים מצבעים כהים, וצבעים חמים (אדום, כתום, צהוב) מצבעים קרים (כחול, ירוק).
* משרדי ההנהלה
יש לקבוע את משרדי ההנהלה במקום גבוה ממשרדי העובדים, דבר זה נכון בעיקר באשר למשרדו של מנהל החברה. זה ימוקם בלב הבניין, ולעולם לא בקצה מסדרון ארוך. בחדר הישיבות יישב המנהל בראש השולחן בצד הרחוק מן הדלת. רצוי שלתוך חדר הישיבות לא יפתחו דלתות רבות – הדבר עלול ליצור חיכוכים ומריבות.
פינת השפע
אם תעמדו עם מצפן במרכז המשרד או העסק, תוכלו למצוא את "פינת השפע" של המקום.
זו ממוקמת בחלקו הדרומי-מזרחי של העסק, שם מומלץ למקם את הקופה או את הנהלת החשבונות. עוד דרכים להפעלתה של "פינת השפע": צמחים רעננים – רצוי שלושה שתילים בעציץ אחד, וקערת מטבעות – רצוי סיניים.
דרך נוספת לחיזוק השפע וההצלחה של העסק היא למקם סמלים של שפע באזור הכניסה. לדוגמה: הצבת זוג כדים שלמים אך ריקים משני צדיה של הדלת מחוץ למשרד – לקליטת השפע, או הצבת ציור/דגם של ספינת מפרש המפליגה בים פתוח – סמל למסחר משגשג – באזור דלת הכניסה בתוך העסק.
המחבר:
ד"ר ירון זפרן
מייסד ומלמד במכללה ללימודים רוחניים
www.zafran.co.il
1 comments